מרכז ללימודי מדע, חקלאות וסביבה במו"פ ערבה
רכז:
בימים אלו מסתיימת הקמתו של מבנה המרכז ללימודי מדע, חקלאות וסביבה בתחנת יאיר. המבנה כולל כיתות מעבדה, משרדים, וחצר גדולה. המרכז ישרת את כל הפעילויות החינוכיות המתקיימות במו"פ ויכיל ציוד חדשני שעוד טרם קיים במרכזים חינוכיים בישראל.
המרכז מתוכנן על פי מודל ליצירה טכנולוגית רב תחומית שנוצר בשיתוף עם אוניברסיטת Drexel בפילדלפיה ומיישם את עקרונות המייקרים (Makers) בעולם כפי שהוגדרו על ידי צוות חוקרים מ-MIT ומייקרספייס סרחבי העולם. המתחם יוביל יוצרים וחוקרים עצמאיים, יהיה אבן שואבת לפיתוח חקלאות מדייקת, מוצרי פוד-טק ואגרי-טק ולפעילות חינוכית- לימודית שוטפת. החלל יכיל ציוד שגרתי במייקרספייסים: מדפסות תלת ממד, מערכות יצור דיגיטלי וסדנאות ובנוסף מעבדות לביולוגיה מולקולרית, כלי אנליזה, בקרת תהליכים ביולוגיים ומכשור נוסף שפותח דלת לשיתוף פעולה טבעי של יצירתיות, יזמות, מחקר ויישום. אופיו הייחודי של חבל הערבה, ואופי מו"פ ערבה מהווים מצע אידאלי לטיפוח קהילה טכנולוגית-חינוכית-מחקרית בסגנון ומגוון שאין שני לו בארץ.
מהו מייקינג (Making)?
מייקינג הוא תחום של יצירה טכנולוגית רב תחומית, בעיקר בכלים דיגיטליים: שרטוט, הדפסה בתלת מימד, חיתוך בלייזר וכן הלאה. עקרונות המייקינג עשויים לבוא לידי ביטוי כמעט ללא מגבלות:
מנגרות וקדרות ועד תפירה, צילום ובניית אתרי אינטרנט. מייקינג הוא גם מיומנות חברתית וכרוך בהוצאה לפועל של רעיונות, בחוללות עצמית ובתיאום עבודה של יותר מאדם אחד.
.מייקרספייס (Makerspace) הוא חלל פיזי שנועד לאכלס פעילות מייקרית ולעודד את הערכים שסביבה.
זהו שילוב של סטודיו לעיצוב, סדנת דיגום (prototyping) וחדר חשיבה. במייקרספייס יש מגוון מכונות,
כלים ומקום לעבוד: מדפסות תלת מימד, מכונות כירסום, שולחנות עבודה בעץ, מתכת, אלקטרוניקה ועוד. הפעילות במייקרספייס ברובה המוחלט מלווה על ידי קהילת מייקרים חזקה שהיא המנוע של
המקום וההתרחשות בו ובתוך כך תהיה המרכיב החשוב ביותר בו.
מייקרספייס במרכז המדעים במו"פ ערבה
הפעולה והלמידה במייקרספייס מזמנות סינרגיה בין מאפייני השדה המייקרי ומאפיינים של למידה וחינוך
במאה ה-21. כבר בספטמבר 2015 הציג דו"ח הורייזן את כניסתם של המייקרספייס לבתי הספר כמגמה שנובעת מהתפתחות טכנולוגית ועומדת להיכנס באופן מיידי ורחב למערכות חינוך כדרך לפיתוח מיומנויות למידה של המאה ה-21. ארבעת הצירים של מיומנויות אלה- יצירתיות, תקשורת, שיתופי פעולה וחשיבה ביקורתית באים לידי ביטוי בתהליך העבודה המייקרי. זאת, לצד בניית עמוד שידרה של הסתמכות עצמית, ולמידה מתוך תשוקה ועניין.
העיסוק במייקינג משמש גם כמרחב ללמידה התנסותית. למידה התנסותית פותחת בפני הלומדים את האפשרות לגלות בעצמם יכולות שטרם הביאו לידי ביטוי, כמו גם למגע מחודש ורענן עם מיומנויות ותכנים
שכבר פגשו בעבר, ובכך מאפשרת הזדמנות להעמקה. חוויית הלמידה ההתנסותית משמעותית במיוחד
בסביבה מגוונת המערבבת בין משתתפים מגילאים שונים, רקע שונה ותחומי ידע מגוונים. התנסות שכזו
מביאה לשולחן קשת של יכולות וערכים רלוונטיים להתמודדות עם אתגרי המחר.
השילוב בין מייקרספייס למעבדה מדעית
כמו מיומנויות המייקרס, כך גם המתודה המדעית דורשת העמקה בלמידה התנסותית ובפיתוח מיומנויות לומד עצמאי. העבודה המדעית מפתחת את יכולות החשיבה הביקורתית והניתוח אצל הלומד, ובכך מאפשרת חדשנות ויזמות. השילוב בין מייקרספייס למעבדה מדעית מתקדמת הוא אם כך מתבקש.
מתחם המייקינג במבנה המדעים החדש ישולב במעבדה מדעית מתקדמת שתכלול ציוד קצה במחקר האקולוגי והמולקולרי, כך שכל אדם מהקהילה יוכל לפתח מוצרים חדשים ו/או לערוך ניסוי מדעי מתקדם. כבר בימים אלו נבנית תכנית לימוד משותפת למרכז המדעים בערבה ולמכון דוידסון לחינוך מדעי (הזרוע החינוכית של מכון ויצמן) אודות אפיון אוכלוסיות חיידקים ע"ג צמחי מדבר ובדיקתם כמדבירים ביולוגים בחקלאות.
תגובות