מידע אודות מחלת הכלבת
כלבת הינה מחלה ויראלית שעלולה להיות קטלנית.
כלבת, באנגלית:( Rabies) היא מחלה שקיימת מאז שחר האנושות ועדיין ממשיכה להדאיג ולעשות כותרות, גם כאן בישראל.
מרגע התפרצות המחלה והופעת התסמינים שלה, קיים סיכוי אפסי להינצל ממוות.
הבשורות היותר טובות: ישנו חיסון שניתן לקבל לאחר הנשיכה ואשר מונע את התפתחות המחלה.
מהם התסמינים של מחלת הכלבת אצל בעלי חיים?
הסימנים העיקריים בבעלי חיים הם שינויים בהתנהגות. בעל חיים יכול להפוך לידידותי במיוחד (כמו שועל שנכנס לחצר או לבית) או לפחדן במיוחד (למשל כלב ידידותי שבורח לפתע מבעליו).
ברבות מהחיות נראים אישונים מורחבים, שינויים בקול והתנהגות של "טירוף" (ריצה למרחקים ארוכים, נשיכה של כל מה שנקרה בדרכם).
בסוף המחלה יוצא לעיתים קצף מהפה, ישנה רתיעה ממים (מאוד כואב לבעל החיים חולה לבלוע, ולכן הוא נמנע משתיית מים למרות הצמא).
על סמך השינויים בהתנהגות של בעל החיים יכול רופא וטרינר לחשוד שמדובר בכלבת. עם זאת, בחלק מהמקרים אין סימנים לפני המוות. במקרים כאלה הדרך היחידה לאבחן את המחלה היא לאחר מותו של בעל החיים - בבדיקה פתולוגית של המוח.
איך נדבקים בכלבת?
וירוס הכלבת מועבר לרוב בנשיכה מבעל חיים (ממשפחת היונקים) נגוע לאדם או לבעל חיים אחר (הווירוס מצוי ברוק). הווירוס יכול לעבור גם בשריטה ובמקרים נדירים בהתעטשות או בהתזת רוק מבעל חיים נגוע לפצעים פתוחים או לריריות של העיניים או של הפה או של האף.
בעל חיים נשך אותי. מה לעשות?
אלה הן הפעולות שיש לעשות:
- לשטוף בהקדם וביסודיות במשך כ־15 דקות את אזור הפגיעה במים זורמים ובסבון כדי לנטרל את הרוק של בעל החיים הפוגע.
- לחטא את האזור הפגוע באלכוהול 70% או בתמיסת יוד.
- לפנות בהקדם האפשרי לבדיקה בלשכת הבריאות הקרובה. בשעות שבהן שלשכת הבריאות סגורה יש לפנות לחדר מיון בבית החולים הקרוב.
בכל מקרה של נשיכה יש לשטוף את מקום הנשיכה בהרבה מים ובסבון, לפנות לקבלת טיפול מידי ולדווח למשרד הבריאות. בכל הקשור לחיית מחמד יש לפנות ישירות לשירות הווטרינרי של המועצה. אם הנשיכה היא מחיית בר או אם נתקלתם בחיית בר תוקפנית, הודיעו מייד לרשות הטבע והגנים בטלפון 3639
מדוע יש להטיל הסגר על בעל חיים שנשך?
לאחר דיווח על נשיכה תוציא לשכת הבריאות צו להסגרתו של בעל החיים הנושך. תקופת ההסגר על פי חוק היא 10 ימים מיום ההסגרה.
ההסגר מאפשר לווטרינר לעקוב אחרי בעל החיים הנושך ולזהות הופעה של סימני כלבת. אם ימות בעל החיים בתוך עשרת הימים, תיעשה בגופתו בדיקה שלאחר המוות לאבחון המחלה (באמצעות זיהוי הנגיף בביופסיה של המוח). אם הכלב לא הראה סימני מחלה בתוך 10 ימים ולא מת במהלכם, ניתן להסיק כי לא הייתה לו אפשרות להעביר את המחלה בעת הנשיכה.
במקרה שבו עולה חשד לכלבת, והכלב נשלח להסגר או לבדיקה, יש לוודא שקיים מידע על האנשים ועל בעלי החיים שהיו איתו במגע במהלך השבועיים האחרונים.
אימוץ כלבים הוא פעילות מבורכת, אולם יש להקפיד שכלבים שנאספו באזורים נגועים ישהו לפחות 45 יום בתצפית שבמהלכם יחוסנו ויסומנו כחודש לפני העברתם לבעלים.
מה לעשות אם אני חושד שבעל חיים חולה בכלבת?
אם בעל החיים שייך לך, יש לפנות מייד לווטרינר. יש לוודא שבעל החיים לא יברח עד שהווטרינר יבדוק אותו.
אם מדובר בבעל חיים משוטט או בחיית בר, יש להודיע באופן מיידי לווטרינר הרשותי. יש להימנע ממגע עם בעל החיים החשוד, ויש למנוע מאנשים ומבעלי חיים לבוא עימו במגע.
מדוע חיית המחמד שלי צריכה לקבל חיסון נגד כלבת?
חיות המחמד עלולות להידבק מנשיכות של חיות בר נגועות או מבעלי חיים אחרים לא מחוסנים וכך להעביר את המחלה לסובבים אותן. בישראל חלה חובה על הבעלים לחסן נגד כלבת כל כלב המצוי ברשותו אחת לשנתיים. אין חובה אך מומלץ מאוד לחסן גם חתולים.
צמצום מחלת הכלבת - זה בידיים שלנו!
להלן מספר פעולות יעילות ופשוטות שכולנו יכולים לעשות:
- סלקו מקורות של מזון זמין: אין להשאיר אשפה גלויה, יש לפנותה לפחי אשפה ולסגור אותם היטב.
- הגנו על חיות המחמד: אל תניחו לחיות המחמד שלכם לשוטט לבדן ודאגו לחסנם במועד נגד כלבת. חיסון חיות הבית וחיות המשק הוא באחריות בעליהן.
- האכילו בחוכמה: אין להשאיר מזון לחיות מחמד בכלים פתוחים מחוץ לבית. מוטב להאכילן בשעות היום ולא בשעות הלילה – השעות שבהן חיות הבר פעילות – ואת השאריות אין להשאיר בחוץ. כמו כן יש להאכיל חתולי רחוב בצורה אחראית ולפנות את שיירי המזון והמים בתום האכלה.
- שמרו מרחק: האכלת חיות בר והתיידדות איתן עלולות לגרום לשינוי בהתנהגותן ולהפחית את חששן הטבעי מבני אדם. התקרבותן אלינו מעלה את הסיכון מפגיעה מהן.*
עדכון בנושא חוק חיסון נגד מחלת הכלבת:
בחודש אפריל 2024 אישרה ועדת הכלכלה של הכנסת תיקון לנושא חיסון כלבים כנגד מחלת הכלבת.
על פי התקנות החדשות, כל כלב שקיבל במהלך חייו שני חיסוני כלבת ומעלה יוכל להתחסן כנגד מחלת הכלבת פעם בשנתיים. כתוצאה מכך תחסך עלות החיסון לתושבים, שיהיו צריכים להוציא רישיון בלבד בכל שנה, ולחסן כעבור שנתיים מהחיסון האחרון.
- גורים ללא חיסונים, או כלבים שטרם קיבלו שני חיסוני כלבת, יצטרכו לקבל שני חיסוני כלבת במרווח של חודש ביניהם – חיסון ראשון וחיסון דחף המעלה את רמת הנוגדנים כנגד המחלה. את רישיון החזקת הכלב יקבלו התושבים במעמד חיסון הכלב, ולאחר ששילמו את האגרות הקבועות בחוק ועמדו בתנאי הרישיון. לאחר קבלת שני חיסונים יהיה חיסון הכלבת תקף למשך שנתיים, כך שבמעמד חידוש הרישיון השנתי לכלב בשנה הבאה לא יהיה הכלב מחוייב בקבלת חיסון כתנאי לרישיון. חשוב לציין כי את אגרת הרישוי יש להמשיך ולשלם באופן שנתי על מנת להחזיק את כלבכם ברישיון על פי חוק.
- גור כלבים יש לחסן בחיסון ראשון כנגד מחלת הכלבת בגיל 3 חודשים. את הגור יש לחסן בחיסון דחף חודש לאחר החיסון הראשון. עם קבלת חיסון הדחף יקבל הבעלים רישיון להחזקת כלב, ובלבד שעמד בכל התנאים הרשומים בחוק.
- כלב מעל שלושה חודשים שלא חוסן מעולם יש לחסן בחיסון כנגד מחלת הכלבת באופן מיידי. חודש לאחר החיסון הראשון יש לחסן את הכלב בחיסון דחף. עם קבלת חיסון הדחף יקבל הבעלים רישיון להחזקת כלב, ובלבד שעמד בכל התנאים הרשומים בחוק.
- כלב שחוסן פעם אחת בלבד כנגד מחלת הכלבת יש לחסנו בחיסון דחף כעבור חודש מהחיסון הראשון. עם קבלת חיסון הדחף יקבל הבעלים רישיון להחזקת כלב, ובלבד שעמד בכל התנאים הרשומים בחוק.
- כלב שחוסן מעל פעמיים עד תאריך 1.4.2024 - תוקף החיסון שלו יהיה למשך שנתיים מיום החיסון האחרון. בעלי הכלב יצטרכו לחדש את רישיון ההחזקה שלו עם פקיעתו כעבור שנה מיום הוצאתו.
בשנה בה צריך הכלב להתחסן ישלם בעליו עבור חיסון ורישיון. החיסון יהיה תקף למשך שנתיים והרישיון למשך שנה .
בשנה בה הכלב אינו צריך להתחסן ישלם בעליו את אגרת הרישיון בלבד והרישיון יהיה תקף לשנה , ובלבד שעמד בכל התנאים ופרטי הכלב והבעלים מעודכנים במערכת השירות הווטרינרי.
ליצירת קשר:
תגובות